اولین روش برای برطرف کردن عیوب انکساری استفاده از عینک است. با این وجود بسیاری از افراد با مشکل بینایی نمیتوانند از عینک استفاده کنند مانند ورزشکاران حرفهای و افراد دارای مشکلات قرنیه مانند قوز قرنیه. در چنین مواردی روش دیگر برای اصلاح عیوب انکساری، لنز تماسی است.
لنزهای تماسی در واقع عدسیهای نازک هستند که بر روی قرنیه قرار میگیرند. با توجه به اینکه قرنیه اکسیژن خود را از هوا دریافت میکند، میزان عبور اکسیژن از لنز، پارامتر مهمی در کیفیت لنزهای تماسی است.
انواع لنزها:
لنزهای تماسی براساس مادهی سازنده و جنسی که دارند به دو نوع نرم و سخت تقسیم میشوند.
لنزهای سخت
در مواردی که بیمار قوز قرنیه یا کراتوکونوس دارد بهتر است از لنزهای سخت یا RGP (Rigid Gas Permeable) استفاده نماید، لنزهای سخت یا RGP نسبت به لنزهای نرم نیاز به مراقبت کمتری دارند و پروتئین را جذب نمیکنند به همین دلیل میتوان طولانیتر از آنها استفاده کرد.
لنزهای نرم
لنزهای نرم از جنس سیلیکون هیدروژل میباشند که در مواردی مانند زخم قرنیه، پس از جراحی انکساری و یا به عنوان جایگزین عینک میتوان از آنها بهره برد. این لنزها به صورت روزانه، هفتگی، ماهیانه و در نهایت سالیانه موجود میباشند.
از آنجا که لنزهای نرم حدود 50% آب دارند، کاملاً راحت هستند و بیمار خیلی سریع به آنها عادت میکند، این لنزها نیاز به مراقبت و رعایت اصول بهداشتی به طور دقیق دارند در غیر این صورت قرنیه دچار آسیبهای جبران ناپذیری میشود.
لنزهای هیبریدی
لنزهای هیبریدی تلفیقی از لنز نرم و سخت است که باعث افزایش کیفیت بینایی میشود. این لنزها در مرکز ساختار RGP و در اطراف ساختار نرم دارند و به همین دلیل سایز آنها از لنزهای سخت بزرگتر و راحتی آنها بیشتر است و بیمار در طول روز نگران خارج شدن و بیرون افتادن لنز از چشم خود نیست.
لنزهای Scleral
این لنزها همان لنزهای سخت (RGP) با اندازهای بزرگتر هستند استفاده از این لنزها نیاز به آموزش کافی دارند و بیمار در طی روز باید آن را از چشم خارج کرده و با سرم نرمال سالین شستشو دهد.
تجویز لنزهای نرم همه روزه از ساعت 7:30 صبح الی 19:30 انجام میشود.
تجویز لنزهای سخت به دلیل روند طولانی فیت کردن این لنزها نیاز به تعیین وقت قبلی و هماهنگی با اپتومتری دارد.